HTML

Linkek

Friss topikok

  • ciel: akkor ez a "költse gyógyszerre" tipikus esete? (2017.11.28. 11:12) Svájci kedvezmények
  • domar: @igyli: Köszönöm a teljeskörű tájékoztatást:) (2015.07.23. 12:12) Kisokos
  • igyli: @domar: írtam gyorsan egy kis összefoglaló posztot: igyli.blog.hu/2015/07/22/kisokos_312 (2015.07.22. 14:32) Német, mint második nyelv
  • rosal: őszintén nem is vártam más eredményt. Aki műfordítja a locsolóverset, annak minimum 5.5 a németje.... (2015.02.15. 18:02) Az első érdemjegy
  • csimar: Nem tudom ki a nagyobb HŐS!? Pici Igyli, hogy ilyen ügyesen megoldotta ezt a helyzetet vagy Ti, h... (2015.01.16. 12:55) Mélyponton

igyliék svájci kalandjai

2015.08.19. 09:53 igyli

Töltőtoll

Címkék: iskola írás svájc töltőtoll folyóírás

Hihetetlen, de nagyfiunk már a harmadik osztályt kezdte el hétfőn.

Már írtam korábban, hogy ifjabb Igyliék valami iszonyatosan ódivatú folyóírást tanulnak, amit sok helyen már itt is leváltottak/leváltanak egy modernebb, kevésbé kacifántos, gyorsabban megtanulható és alkalmazható írásra. Nem utolsósorban sokkal olvashatóbbra is.

Természetesen Közép-Svájcban nem ez a helyzet :)

Ma reggel kisfiam mesélte, hogy kaptak új tollat az iskolában, mert már tollal fognak írni. Meg is mutatta, klassz, egészen rövid, a kezük méretéhez illeszkedő, modern színekkel, kicsit vastagabb, így könnyű fogni, és az ujjtámaszos kiképzése is segíti a biztos fogást.

Levettem a kupakját, és akkor ért a meglepetés: töltőtoll!

Igen, annak idején olvastam is a régi Schnürlischriftről, hogy ennek a sok kacifántnak csak a töltőtollas írásnál van igazán értelme, úgy lett kitalálva, hogy ne nagyon kelljen felemelni-letenni a tollat, ezért is a sok bonyolult és (golyóstollal felesleges) kacskaringó.

Így már összeállt minden. Őszintén szólva nem tudom, hogy ezen sírjak-e vagy nevessek? Egy részről mókás, vagy akár lehet pátosszal hozzáállni, hogy ez igen, itt még élnek a régi hagyományok, rendes nevelés, stb.

Másrészről viszont azt is gondolhatom, hogy ez az egész teljesen felesleges erőpocsékolás. A legtöbb gyereknek valószínűleg kínlódás, felesleges tintafoltokkal és stresszel. Arról nem is beszélve, hogy pár év múlva az egész feledésbe merül, szinte senki sem fog töltőtollat használni közülük, legtöbbjük még tollat sem. Vagy azért, mert a kőművesnek ceruzája van, vagy azért, mert inkább a billentyűzetet fogják használni. Mondjuk legalább ez utóbbit is tanítják az iskolában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyli.blog.hu/api/trackback/id/tr347717316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása