HTML

Linkek

Friss topikok

  • ciel: akkor ez a "költse gyógyszerre" tipikus esete? (2017.11.28. 11:12) Svájci kedvezmények
  • domar: @igyli: Köszönöm a teljeskörű tájékoztatást:) (2015.07.23. 12:12) Kisokos
  • igyli: @domar: írtam gyorsan egy kis összefoglaló posztot: igyli.blog.hu/2015/07/22/kisokos_312 (2015.07.22. 14:32) Német, mint második nyelv
  • rosal: őszintén nem is vártam más eredményt. Aki műfordítja a locsolóverset, annak minimum 5.5 a németje.... (2015.02.15. 18:02) Az első érdemjegy
  • csimar: Nem tudom ki a nagyobb HŐS!? Pici Igyli, hogy ilyen ügyesen megoldotta ezt a helyzetet vagy Ti, h... (2015.01.16. 12:55) Mélyponton

igyliék svájci kalandjai

2015.07.22. 14:17 igyli

Kisokos

Címkék: svájc kisokos gyorstalapló

Lakás/ház/bérlés

A legjobb források, érdemes nézelődni, mielőtt eldönti az ember, hova akar költözni :)
www.immoscout24.ch
www.homegate.ch

A normál, bútorozatlan lakás azt jelenti, hogy van konyhabútor, sütő, hűtő (esetleg mosogatógép, etc.) beépített szekrények. Nincsenek csillárok. 

Nettomiete (lakás bérlete) + nebenkosten (NK, rezsi) = bruttomiete, azaz teljes ár. Plusz garázs.
A NK-ben a villanyszámla általában nincs benne, érdemes rákérdezni, hogy pontosan mi hogy megy: átalány vagy mérővel, ez változhat.

A rezsi összege változó, de általában megadják a hirdetésben. Persze, ha nem átalány, akkor változó, hogy mennyire pontosan adják meg, nekünk volt olyan, hogy év végén még rá kellett fizetni vagy 500 frankot a számlák alapján, de volt, ahol átalányban ment minden rendesen, és csak a villanyt fizettük mérő alapján.

A lakás (bérlés) ára természetesen nagyon helyfüggő, de általában összhangban van az adottságokkal. Nagyobb városokban persze drágább, a városoktól távol, vagy a nehezebben megközelíthető részek nyilván olcsóbbak. Azért nem árt odafigyelni, mert nem biztos hogy nagy móka mindennap 100 km-t egyirányú, télen nem tisztított, kanyargós hegyi úton munkába járni.

A szobák számánál a nappali + konyha 1.5-nek számít, minden további háló ehhez adódik hozzá.

Szerintem külföldiként sem vészes lakást találni, azért nyelvtudás persze nem árt, bár mondjuk az első lakásunkat mi is gyakorlatilag nulla német tudással (persze némi rákészüléssel) szereztük. Vidékebben sokkal egyszerűbb a dolog, nagyvárosokban meg nem ritka a több tíz (száz) jelentkező a lakásra. Azt azért érdemes fejben tartani, hogy erősen keresleti a piac, és a lakás tulaja fog titeket választani, és nem fordítva. Azaz ha tetszik a lakás, jelentkeztek bérlőnek, és ha szerencsétek van, szimpatikusak vagytok, vagy nincs túl sok másik jelölt, vagy tudtok valamit amit a többiek nem, akkor kapjátok meg ti a lakást :)

Kauciót szoktak kérni, mondjuk egy-két hónapot. A bérlés időtartama általában legalább egy év, és meg vannak adva az időpontok, amikor fel lehet vagy éppen amikor nem lehet felmondani. Vigyázat, ezt általában jó előre (3-3.5 hónap szokott lenni), írásban meg kell tenni. Máskor is el lehet hagyni általában a lakást, de akkor vagy fizetjük a fennmaradó időt, vagy mi találunk mindkét félnek megfelelő új bérlőt, vagy a tulaj magától is talál egyet. Egyszóval ez szerencsejáték.

Betegbiztosítás

Nincs állami biztosító, de mindenkinek kötelező legalább az alap betegbiztosítás (KVG), amit rengeteg biztosítónál meg lehet kötni.

KVG-nál a biztosító nem utasíthat el senkit azzal, hogy túl nagy a rizikó, dohányzik, asztmás, stb.
Nagyjából hasonló a cascohoz a konstrukció, van:
- Havi alapdíj
- Önrész (felnőtteknél 300-2500 Fr.), amíg az adott évben ezt nem éred el, nem fizet semmit a biztosító, azaz ha pl. megfázol, és elmész orvoshoz, ennyit biztosan zsebből fizetsz, az alapdíjon felül. Kisebb önrész, magasabb havidíj, ez egyértelmű. Hogy melyik éri meg jobban, az nyilván szerencsejáték, de azért pár orvoslátogatással már könnyen ki lehet lőni a 2500-as limitet.
- Franchise: ha elérted az önrészt, és a biztosító fizeti a számlád, akkor is kell még 10%-t fizetni, azaz a biztosító csak 90%-t fizet. Ennek is van egy felső határa, ha jól emlékszem felnőtteknek valahol tízezer frank környékén

Ajánlott: https://www.comparis.ch/krankenkassen ahol rengeteg biztosító ajánlatát össze lehet hasonlítani. Érdemes is, mert 2-3x-os különbségek simán vannak.

Fogászatra KVG nem érvényes. Persze erre, és ezen felül szinte mindenre lehet kiegészítő biztosítást kötni, a helikopteres mentéstől az egyágyas hotelszobáig, határ csak a csillagos ég.

A gyerekekre olcsóbbak a tarifák, és az önrész lehet 0 frank is, ami hasznos, mert esélytelen, hogy valaki nem megy el gyerekorvoshoz egy éven át, legalábbis nálunk :)))

Ruházkodás

Ahogy szinte minden más, ezek is drágábbak, de változóan. Szerintem a normál ruházat nem vészesen, pl. egy márkás farmer kb. ugyanannyi. Persze körbe kell azért nézni vásárlás előtt.

Ami itt nincs, az a legeslegolcsóbb ársáv, mint annyi minden más téren Svájcban, erre valószínűleg egyszerűen nincs nagy kereslet. Van pl. C&A és H&M, ahol az árak azok, mint a magyarországi üzleteik cimkéiben :)

Mondjuk ruházkodni simán lehet otthonról is, ha mégis.

Bevásárlás

Elsősorban élelmiszerekre gondolok. Utolsó hazautunk tapasztalata alapján sok dolog már-már hasonló árban van, de mondjuk nem a Tesco gazdaságos árakkal, hanem átlagos, márkás termékekkel kalkulálva. Ami brutálisan drága, az a hús. Itt egy ötszörös szorzó simán ugrik, és akkor még odafigyeltünk, hova nyúlunk a pultban :)

Minden szolgáltatás horror árú, pl. fodrász, autószerelő, vízszerelő, stb. (Bár ez utóbbi, ha bérled a lakást, a tulajt terheli általában, szintúgy, ha elromlik a tűzhely, fűtés, stb..)

A határokhoz közel lakók persze simán átjárnak vásárolni, itt kell egy kicsit figyelni a vámszabályokra, de egyébként jócskán lehet így spórolni.

Összességében, ha a megélhetés költségeit vesszük, szerintem egy négy-ötszörös szorzóval érdemes számolni, akkor talán nem ér nagy csalódás.


Támogatások gyerekek után

Minden gyerek után automatikusan jár 200 frank (néhány kantonban kicsit több/kevesebb), amit az egyik dolgozó szülő kap meg a fizetésével (Kinderzulage). Ennyi :) Az ovi és az általános iskola ingyenes, füzet, ceruza sem kell, erről már írtunk részletesebben.

Részmunkaidő 

Úgy általánosságban véve a részmunkaidőhöz sokkal rugalmasabban állnak a cégek hozzá, mint Magyarországon. Vannak ismerőseim, akik 20%, 60% vagy éppen 80%-ban dolgoznak, például a gyerekük születése után, vagy csak mert nem akarnak többet. 

Dolgozó anyukák?

A részmunkaidő persze segít, de közel sem jelent megoldást egy-két gyerek mellett. Az oviban/iskolában kb. 11.30-kor vége a tanításnak, és amelyik nap van délutáni tanítás, kb. fél kettőre kell visszamenni. Vannak megoldások erre, általában szerveznek Mittagtisch-csoportokat, ahol egy másik gyerek anyukája ad enni, illetve vigyáz a gyerekekre ebédidőben, ezekről általában az iskola küld papírt, és nyilván nincs ingyen, de arra az egy-két órára nem túl vészes az ára (10-20 frank körül, ebédtől, időtől függően). Egész napra/délutánra viszont már kellhet egy Tagesmutter, azaz szintén egy másik anyuka, aki a sajátjaival együtt vigyáz a gyerkőcre, ez azért már húzósabb lehet, irányadó információk pl. itt: http://www.betreut24.ch/seiten/infos/Kosten_und_Lohn__des_Babysitters,_der_Nanny_und_Tagesmutter_(Empfehlung).html

Van még Kinderkrippe/Kinderhort, ezek nagyon drágák, napi 120 frank is lehet, vagy még drágább, bár keresettől függően a Gemeinde támogathatja valamennyire, de azért csodát várni felesleges.

Nem véletlen, hogy az uralkodó családmodell az anyuka otthon, esetleg egy-két nap részmunkaidőben, apuka mondjuk 80%, szóval egy napot bevállal a gyerekekkel, maradék egy-két nap nagyszülők szerencsésebb esetben, Krippe/Hort/Tagesmutter egyébként.

Letelepedés

Ez nem olyan komplikált, ami biztosan kell: munkaszerződés, vagy sok pénz (svájci értelemben vett sok pénz :)). Normál esetben a munkahely intézi az itteni hivatalokkal a letelepedési-munkavállalási papírokat, ha minden rendben, kap egy "előzetes" engedélyt, azt a határon és/vagy a lakóhely önkormányzatán kérik, és cserébe kap az ember Aufenthaltsbewilligungot, ami a tartózkodási/munkavállalási engedély nagyon pongyolán fogalmazva. Munkaszerződés egyébként a lakásbérléshez is fontos lehet. Összességében, EU-s állampolgárként, ha van egy cég aki minket fel akar venni, akkor meglehetősen egyszerű a dolog: munkaszerződés, lakásbérlés, költözés, gemeindében bejelentkezés, bankszámla és betegbiztosítás. Remélem nem hagytam ki semmit, és nem változott túl sokat az utóbbi 7 évben a folyamat :)

Autó

Ha valaki svájcba költözik, vámmentesen behozhatja az autóját, ha az már legalább 6 hónapja a birtokában van. Ez nagyon fontos, egyéb esetben vámot kell rá fizetni, szóval nem érdemes vadonatúj autóval nekivágni a költözésnek. Teljesen új autó importjáról már írtam részletesen, azt akkor érdemes meglépni, ha már van itteni lakcím, papírok, stb.

Az autó rendszámát viszont egy év után mindenképpen le kell cserélni svájcira. Ha vámköteles, ha nem, ha el van vámolva, ha nem. Ilyenkor mondjuk nem árt, ha pl. nincs rajta magyarországi hitel, mert úgy mókás lehet végigjárni a svájci rendszámcserét :)

A rendszámcsere gyakorlatilag egy műszaki vizsga (ez úgy 100 frank körüli összeg), ezután kap az autó svájci forgalmit, a régit érvénytelenítve visszaadják, vagy hazaküldik a rendszámmal együtt. Kell még egy kötelező biztosítás, erre is a comparis.ch-t ajánlom, ez párszáz franktól indul, aztán cascoval meg mindenféle fedezettel jól felextrázható. Van még gépjárműadó, ez is párszáz frankról indul, persze nyilván autó/kanton/stb.-függő a pontos ár.

Bővebb, sok hasznos info itt: http://www.ezv.admin.ch/zollinfo_privat/04392/04393/04394/index.html.

Jogosítvány

A magyar jogsit egy évig lehet itt használni, ezután le kell cserélni svájcira. Ez azért jó, mert annak nincs lejárata :) A cseréhez alapesetben (EU-s jogsival) csak egy szemorvosi vizsgálat kell, amit bármelyik optikus meg tud csinálni pár tíz frank ellenében. Ha a jogsi kétévesnél nem régebbi, akkor lehetnek komplikációk, egyik ismerősünknek újra kellett itt vizsgázni. A cserét nem érdemes halasztani, mert jókora (ezer frank feletti) büntetést lehet kapni, ha kiderül a turpisság (és ez szinte mindennel így van).

 

Jogi nyilatkozat: a leírtak csupán általános/előzetes tájékoztatásul szolgálnak, legjobb szándékunk ellenére is előfordulhat, hogy az itt található információ téves, esetleg idejétmúlt, vagy éppen nem teljeskörű.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyli.blog.hu/api/trackback/id/tr847647192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köszönöm! :) Még eszembe jutott néhány dolog :) olvastam olyan blogot ahol az illető azt írta, hogy néhány hónap után át kellett költöznie ausztriába és 3hónap után mehetett vissza Svájcba lakni. A letelepedés ennyire komlikált lenne? Az egyik blogbejegyzésben igaz olvastam róla, de felvetődött bennem a kérdés, hogyan dolgoznak az anyukák, ha a kisgyereknek délben haza kell mennie? Tudom, hogy erre is van valami megoldás ami elég drága (tudom semmi nincs ingyen főleg nem Svájcban), de van arra mód hogy anyuka csak félállásban dolgozzon?
Frissítettem :) Oda-vissza költözésről sajnos nem tudok semmit, olyat még nem csináltunk :)
@igyli: Még valami eszembe jutott :) a kötelező felelősségbiztosítás? Azt már megtaláltam, hogy kell svájci rendszám. Milyen költségekkel jár? Bocsánat, hogy ennyit kérdezgetek. :)
:) Írtam pár sort az autókról és a jogosítványról is.
@igyli: Köszönöm a teljeskörű tájékoztatást:)
süti beállítások módosítása