HTML

Linkek

Friss topikok

  • ciel: akkor ez a "költse gyógyszerre" tipikus esete? (2017.11.28. 11:12) Svájci kedvezmények
  • domar: @igyli: Köszönöm a teljeskörű tájékoztatást:) (2015.07.23. 12:12) Kisokos
  • igyli: @domar: írtam gyorsan egy kis összefoglaló posztot: igyli.blog.hu/2015/07/22/kisokos_312 (2015.07.22. 14:32) Német, mint második nyelv
  • rosal: őszintén nem is vártam más eredményt. Aki műfordítja a locsolóverset, annak minimum 5.5 a németje.... (2015.02.15. 18:02) Az első érdemjegy
  • csimar: Nem tudom ki a nagyobb HŐS!? Pici Igyli, hogy ilyen ügyesen megoldotta ezt a helyzetet vagy Ti, h... (2015.01.16. 12:55) Mélyponton

igyliék svájci kalandjai

2014.07.21. 10:31 igyliné

Harmadik

Címkék: magyarország terhesség egészségügy svájc genetikai teszt

Úton a harmadik Igyli gyermek :). Számításaink szerint a Mikulás -akarom mondani: Samichlaus- hozza a kistesót. Az első gyerekünk Budapesten, a második már itt Svájcban született, terveink szerint a harmadik is itt Svájcban fog születni. Egy kis magyar szál azért van ebben a történetben is, ezt szeretném most megosztani veletek.

Az első pozitív teszt után felhívtam az itteni kórházat, és kaptam egy időpontot a 9. heti ultrahangra. Az orvosom emlékeztett rá, hogy ennyi idősen már egy "magasabb rizikófaktorú" csoporthoz tartozom. Lélekben 22 vagyok, csak vannak helyzetek, amikor be kell vallani az igazságot :).

Svájcban a terhesgondozás része egy a kombinált teszt, ami kb. 85%-os biztonsággal szűr ki genetikai rendellenességeket. Magyarországon hallottam róla, hogy valakinek külön kellett ezért fizetnie, valakinek meg nem. További kétféle pontosabb vizsgálat is létezik: amniocentézis (hasbaszúrásos magzatvízvétel), ez Svájcban és Magyarországon is támogatott vizsgálat, sajnos 1% vetélési kockázattal jár.A másik pedig egy modernebb, "Prena-" és "Nifty-" tesztnek hívják, ahol csupán egy vérvételen vesz részt az anya. Elvileg 99%-os pontosságúak, csak sajnos elég drágák és ezeket egyik országban sem finanszírozza az egészségbiztosító. Svájcban a kórházban, ahova járok, Prenatesztet lehet kérni, Magyarországon mindkettő teszt elérhető.

Tanakodtunk Herr Igylivel, hogy mi legyen. A kombinált teszt szerint születendő gyermekünknek nincs olyan eredménye, ami genetikai problémára utalna, de mi mégis szerettünk volna a lehető legbiztosabbak lenni ebben. Megbeszéltük, hogy szeretnénk további vizsgálatot, de olyat, ami nem jár vetélési kockázattal. Így a Nifty-t választottuk, mégpedig Magyarországon, mert ott jóval olcsóbb mint itt.

Egy este aztán fel is ültem a pesti vonatra, másnap délelőtt már ott is voltam a vérvételen, majd este visszaültem a zürichi vonatra. 

A pesti praxisba, ahol a vérvétel történt, csupán az előző leleteimet kellett magammal vinni. Vérvétel előtt egy orvos beszélt velem, hogy tisztában vagyok-e azzal, hogy az eddigi információk alapján nagy valószínűséggel egészséges magzatom van, nem feltétlen szükséges ez a teszt. Ezt nagyon korrekt dolognak tartom. Kitöltöttem pár papírt, kifizettem a teszt árát és adtam kb. 0,5 dl vért. Jutalmul láttam milyen szép lett a belváros, ebédeltem egyet, vettem a gyerekeknek egy kis ajándékot és indultam is haza.

A Nifty-teszt magyar nyelvű honlapján írásban és a praxisban szóban is elhangzott, hogy az eredmény 2 hét múlva készül el. Két hét és egy munkanap után telefonon érdeklődtem. Sajnos még nincs meg, de mihelyt megvan, küldik e-mailben az eredményem. Jó. Újabb 2 nap telt el email nélkül, megintcsak érdeklődtem, semmi, azt a választ kaptam, hogy 2-3 hetet vesz igénybe a feldolgozás, legyek türelemmel. Mondanom sem kell, ekkor már maga voltam a megtestesült türelem. A 3. hét elején megkértem Herr Igylit, hogy vegye kézbe ezt a dolgot, mert nekem nem maradt idegzetem. Herr Igyli - a türelem mintapéldánya- telefonált is, az asszisztens a vonal végén már nagyon-nagyon szorított nekünk, hogy legyen már meg ez az eredmény. Azt hozzá kell tennem, hogy három hétről soha nem volt szó.

De lássunk csodát: 3 hét és 1 munkanap után csörög Herr Igyli telefonja (az ő számát adtam meg a személyes adataimnál, hogy kit értesítsenek, ha szükséges), megvan az eredmény, születendő gyermekünknek nincs genetikai rendellenessége (legalábbis ami a tesztelteket illeti). Ez szuper, ez volt a lényeg. Mi a gyermek nemét is szerettük volna megtudni (a genetikai vizsgálat miatt ez egyébként is adott), így még ezt is vártuk. E-mailban jött is az eredeti angol nyelvű laboreredmény és a magyar fordítása. Az egész család együtt nyitotta meg a levelet. A magzat neme: lány!

Fiú Igyligyermek persze örült, de fintorgott egyet, kislányunk ugrált örömében, hurrá-hurrá, még egy Aranyhaj a családban! Herr Igyli már telefonált is a szüleinek, elújságolni a Nagy Hírt, amit hamar tudatni akartunk a nagyszülőkkel is. Igyli Nagymama vette fel a telefont, örült nagyon, szaladt is a Papához a hírrel.

Igen ám, de közben Herr Igyli megnézte az eredeti, angol nyelvű jelentéseket, megdöbbenésünkre ott az állt: fiú... (pontosabban egy Y kromoszómaszám volt benne, referenciaértékekkel, amelyek alapján fiúnak kellett lennie)

Herr Igyli, akit csodálok azért, mert még mindig a türelem mintaképe volt, felhívta a pesti praxist, hogy most akkor ő értelmezi rosszul, vagy tényleg nem stimmel valami. Volt nagy "ó, jaj, azonnal intézkedünk". Pár perc múlva valóban jött is az e-mail a budapesti központtól: elnézést kérnek, de a fordítás közben hiba történt, születendő gyermekünk fiú, immáron a magyar nyelvű változatban is. Pár perc múlva pedig a pesti praxis is elnézést kért a kellemetlenségekért.

Ezek után újra felhívtuk a nagyszülőket, hogy egy pici változás állt be a magzat nemében az elmút tíz percben, mire ők a "na ne szórakozzatok velünk!" változataival adták tudtunkra, hogy ez így elég rossz vicc volt. Igyli lányka zokogott, mint a záporeső ... szegényke, bár másnaptól hősiesen örült, hogy fiú kistestvére lesz, de ettől függetlenül igen nagy kitolásnak érzem így felé (is) ezt a történetet.

Az én érdeklődésem innentől kezdve inkább arra irányult, hogy akkor a többi adat, ami a genetikai rendellenességekre vonatkozik vajon milyen igazságtartalommal bír.

Egy 180.000 ezer forintos vizsgálat története ez, decemberben aztán majd kiderül a hitelessége. Mindenesetre nagy örömmel és izgalommal várjuk a Harmadik Igyli gyermeket, és reméljük ezzel a körrel le is tudtuk a kellemetlenségeket.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyli.blog.hu/api/trackback/id/tr586528797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratulálok a babához, szorítok, hogy minden rendben legyen!
Fiú vagy lány? lényeg hogy egészséges legyen. Mondjuk nekem is "rosszul" esett volna, ha először lányt majd fiút "jósolnak" az eredmények vagy a fordítók
Gratulálok a babához! Nagyon tetszenek a blogbejegyzések! Hasznosak és szórakoztatóak is! :)
Mi az első babánkat várjuk most, szintén Svájcban. Szeptemberben érkezik, így egy kis tapasztalt segítséget szeretnék kérni, hogy miután megszületett, milyen hivatalos ügyeket kell intézni és hol? Gondolok itt az anyakönyvezésre pl. A berni nagykövetségen?
Melyik városban fogsz szülni? Mi Zürichben.
Válaszod előre is köszönöm!
Anita
Köszönjük a gratulációkat!

@TAnita: nektek is gratulálunk a babához, anyakönyvezésről itt írtunk: igyli.blog.hu/2010/01/15/utlevel_10

Ha jól emlékszem, akkor még kellett az eredeti (itteni) német nyelvű anyakönyvi kivonat hivatalos fordítása is, de a www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/CH/hu/Konzuliinfo/taj_hazai_anyakonyvezes.htm oldal szerint ez most már úgy tűnik, nem mindig szükséges.

Viszont úgy látom, az ügyintézés ideje még mindig 3 (-4!) hónap, ami egyszerűen röhejes. Lehet, hogy egyszerűbb egy egyszeri "kiviteli" engedélyt (útlevelet) kérni, és Magyarországon gyorsabban és olcsóbban elintézni az egészet.

PS: ha még nem kötöttetek, ne felejtsetek el biztosítást kötni a babának még szül(et)és előtt!
Köszönöm a választ!
A biztosítás már megvan. ;)
És ilyen, hogy lakcím kártya kell? Otthon van még állandó lakcímünk, de mindkettőnknek a szüleinknél. Hazamenni nem tervezünk.
Otthoni taj kártya gondolom felesleges, ha itt lesz biztosítása.
Szerintem maga a lakcím nem érdekes az anyakönyvezésnél, de ha személyit viszel (nem útlevelet), akkor nem tudom, hogy az érvényes-e lakcímkártya nélkül. Az, hogy otthoni állandó lakcím van vagy nincs szerintem nem számít. Nekem például nincs, Igylinének van.

A TAJ kártya, személyi szám, lakcímbejelentés, stb. meg egy külön kör lesz, de ha jól emlékszem az független az anyakönyvezéstől. Erről is írtunk itt: igyli.blog.hu/2010/04/13/ugyintezes_itt_es_ott

Apropó, személyi: amikor a Svájcból igényelt két évre kapott útlevelük lejárt, akkor mi igényeltünk a gyerekeknek is személyi igazolványt (a magyarra gondolok, természetesen :)), ez 14 éven aluliaknak ingyenes, és a schengeni határokon belül ugyanúgy lehet vele utazni.
Ja helyesbítenék: a baba lakcím kártyájára gondolok, hogy neki kell-e majd csináltatnunk?
Köszönöm a gyors választ!
:) a babának szerintem elméletileg nem feltétlen kell lakcímkártya, gyakorlatban viszont azt hiszem bárminemű hivatalos ügyintézésen fennakad az ember nélküle...
Igen, én is erre gondoltam.. :)
Köszönöm, további szép estét!
Abban kérem a segítségeteket, hogy múlt hónapban szültem, 100%-ban alkalmazásban állok a munkáltatómnál, viszont 3 hónapnál tovább szeretnék itthon maradni a picivel, mivel így köteles vagyok felmondani a munkáltatómnak, jogosult vagyok-e bármilyen juttatásra, segélyre? Lehet-e ilyenkor a munkáltatóval egyezkedni, hogy ők mondjanak fel nekem? Úgy tudom ebben az esetben járna juttatás a Kleinkinderbetreuung-tól.
Köszönöm.
Ha a Kinderzulage-ra gondolsz - amit mint alkalmazott(ak), te (vagy a férjed) kérhetitek a munkahelyen - ez - én úgy tudom - független a munkaviszonytól, munkahely hiányában azt hiszem közvetlen az AHV-nál kell igényelni.

Felmondás helyett fizetés nélküli szabadságban, vagy esetleg részmunkaidőben nem gondolkodtál? Azért itt általában ilyenekben nagyobb a flexibilitás - ha normálisak a viszonyok a cégednél, szerintem nyugodtan kérdezz rá, segíteni fognak.

Egyéb támogatásról én nem tudok, esetleg a Krippében/Hortban szoktak adni a család összjövedelme alapján, de az szintén független a felmondástól.
süti beállítások módosítása