HTML

Linkek

Friss topikok

  • ciel: akkor ez a "költse gyógyszerre" tipikus esete? (2017.11.28. 11:12) Svájci kedvezmények
  • domar: @igyli: Köszönöm a teljeskörű tájékoztatást:) (2015.07.23. 12:12) Kisokos
  • igyli: @domar: írtam gyorsan egy kis összefoglaló posztot: igyli.blog.hu/2015/07/22/kisokos_312 (2015.07.22. 14:32) Német, mint második nyelv
  • rosal: őszintén nem is vártam más eredményt. Aki műfordítja a locsolóverset, annak minimum 5.5 a németje.... (2015.02.15. 18:02) Az első érdemjegy
  • csimar: Nem tudom ki a nagyobb HŐS!? Pici Igyli, hogy ilyen ügyesen megoldotta ezt a helyzetet vagy Ti, h... (2015.01.16. 12:55) Mélyponton

igyliék svájci kalandjai

2012.02.01. 22:56 igyli

Új év, új munkahely

Címkék: munka német svájc

Na jó, ez nem jött össze ennyire pontosan, úgyhogy végülis ma volt ez első napom az új munkahelyemen. 
 
Bizony, otthagytam a szuperkényelmes, flexibilis, már-már családias munkahelyemet. Na jó, a székem nem volt olyan kényelmes, és mikor újat kaptam helyette, az még rosszabb volt, úgyhogy inkább visszatértem a régihez, az újat pedig nagy örömmel elfogadta egy kollégám. A gépem is kicsit régi volt már, persze három éve kaptam, mikor elkezdtem ott dolgozni. A céges notebook hűtőrendszere is már réges-rég feladta a harcot, úgyhogy csak az asztaltól legalább öt centis légrést hagyva lehetett használni kék halál nélkül.
 
Viszont akkor jöttem-mentem, amikor én úgy gondoltam, kényelmesen beértem húsz perc alatt, voltak családias síelések és nyári partik (ahová még a mamát is elvihettük, mert éppen itt volt). Egy kezemen meg tudnám számolni mikor jöttem el 17:15 után (azaz reggel kezdés 9:00-kor, plusz 8 óra munkaidő, plusz 15 perc ebédszünet), karácsony és szilveszter között egy hét plusz szabadság (bár elvileg le kellett dolgozni kb. heti plusz egy órával). Egyik ilyen alkalommal, mikor valami határidő miatt kivételesen tovább maradtam bent,  másnap a projektvezető szinte bűnbánóan jött hozzám elnézést kérve, amiért ilyen szerencsétlenül jött ki az időzítés, hogy nekem kb. két órával tovább kellett maradnom. Ha tudná, hogy a régi szép időkben hányszor volt, hogy éjfél előtt nem értem haza...
 
Mégis, volt abban valami, amikor éjfélig (vagy még tovább) nyomtuk az ipart nagykabátban a fűtetlen (!) raktárból kialakított teszthelységben, és egy-egy build alatt majdnem el-elszundítottunk a kihűlt pizzamaradványok felett. Legtöbbször persze a hajnalban elküldött eredményekre, amik előző nap még olyan fontosak voltak a menedzsmentnek, hetekig rá sem nézett senki, ezen aztán napokig lehetett őrjöngve anyázni. Így persze könnyű kiégetni az alkalmazottakat, meg is történt ez kisebb-nagyobb mértékben mindenkivel, de..., mégis, volt abban valami, ami miatt jó visszaemlékezni rá: egyrészt, kialakult egyfajta bajtársiasság a csapaton belül, másrészt az amin dolgoztunk, az bizony elég érdekes volt, az elért eredmények pedig (legalábbis számomra) a létező legnagyobb motiváció jelentették (na jó, azért vannak más dolgok is, amik hosszabb-rövidebb ideig  beválhatnak :)).
 
Jól körbejártam a forró kását, lényeg a lényeg, ezen a jó kis nyugis munkahelyen egy csuda unalmas projekten dolgoztam, egy csuda unalmas, távoli és nem létező csapattal. Viszont kis cég lévén mozgási lehetőség nem nagyon adódott, vagy ami lett volna, az is erősen ellentétes lett volna a (legalábbis) rövidtávú üzleti érdekekkel (jól fizetett a vevő), így hiába utalgattam rá, hogy jó lenne valami izgalmasabb, nagyobb, szebb, vagy csak egy kicsit más projekt, valahogy nem sikerült kirobbantani magam az unalmas-termék-egyetlen-szakértője helyzetből.
 
Így aztán váltottam. Új cég, új körülmények, nagy cég, kapásból rugalmatlanabb, alapból 20 perccel hosszabb munkaidő, kevesebb szabadság, jó esetben csak plusz tíz perc út (egy irányba), új emberek, és nem biztos hogy minden paraméter pozitív irányba fog mozdulni, vagy legalább hasonlóan jó marad. Viszont nagyon remélem, hogy maga a munka legalább egy picit izgalmasabb, de legalábbis mindenképpen új lesz.
 
Ami biztosnak látszik, hogy sokkal többet kell majd németül beszélnem - hogy ez jó, vagy sem, háááát, majd kiderül úgy három hónap múlva, belejövök-e vagy nem.
 
És még valami: nem kaptam vonalzót, mi lesz most velem?!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyli.blog.hu/api/trackback/id/tr364046440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akár át is másolhatnám a bejegyzésed. Nekem sikerült a jan.1-et megcsípnem kezdésnek. De én fordított utat járok be. Kisebb cég, hosszabb munkaidő és még az utazási időm is megnőtt. Vonalzót azt viszont kaptam. Szintén erőltetik a németet - sajnos a sviccertücsöt - március végén minden kiderül. Tapasztalatom szerint viszont egy kis cégnél a parkolásért nem kell fizetni, egy nagynál viszont igen, mert egyszerűen nincs annyi parkolóhelyük, mint dolgozójuk. Üdv: fallabda.blogspot
Sok sikert az új helyhez! :) Meg a sviccertüccshöz ;)

Egyrészről értem én ezt, hogy sok a dolgozó, kevés a hely. Másrészről viszont én úgy gondolom, hogy azért megyek oda, hogy nekik dolgozzak, amiért én pénzt kapok. Vagy én vagyok kifordított, vagy az, aki szerint nekem kellene nekik fizetni azért, hogy megállhassak dolgozni náluk.

Számomra ez a munkáltatói mentalitás egyik megtestesítője: hogyan állok azokhoz az emberekhez, akik tudásából, képességéből profitot szeretnék termelni?

A már említett checklistámon éppen ezért van rajta az is, hogy nem dolgozom olyan cégnél, ahol a kávéért fizetni kell. Pedig egyáltalán nem iszom kávét.

Ilyen elven nyugodtan kérhetnének pénzt mondjuk a számítógépeik használatáért is, hiszen az is drága, egy-két évente ki kell cserélni, elromlik, stb. Biztos vagyok benne, hogy a lízingdíja több, mint a parkolóhelyem ára.

Vagy nem kell megvenni az irodaházat sem, lehet bérelni asztalonként, aztán mondani, hogy kevés az asztal, aki többet fizet, az dolgozhat itt.

Esetleg egy picit kintebb/máshol lehetett volna tervezni az egész hóbelebancot, ott, ahol van elég hely, esetleg olcsóbban. Vagy bővítés előtt építeni egy mélygarázst.

Mi lesz, ha ennek ellenére elfogynak a helyek? Felemelik a díjakat, hátha visszamondja valaki?

Persze egyszerű fizettetni velem, mivel nem tudnék máshogy eljutni oda, úgyis kifizetem. Egy darabig még.
Azért drukkolunk!
süti beállítások módosítása