HTML

Linkek

Friss topikok

  • ciel: akkor ez a "költse gyógyszerre" tipikus esete? (2017.11.28. 11:12) Svájci kedvezmények
  • domar: @igyli: Köszönöm a teljeskörű tájékoztatást:) (2015.07.23. 12:12) Kisokos
  • igyli: @domar: írtam gyorsan egy kis összefoglaló posztot: igyli.blog.hu/2015/07/22/kisokos_312 (2015.07.22. 14:32) Német, mint második nyelv
  • rosal: őszintén nem is vártam más eredményt. Aki műfordítja a locsolóverset, annak minimum 5.5 a németje.... (2015.02.15. 18:02) Az első érdemjegy
  • csimar: Nem tudom ki a nagyobb HŐS!? Pici Igyli, hogy ilyen ügyesen megoldotta ezt a helyzetet vagy Ti, h... (2015.01.16. 12:55) Mélyponton

igyliék svájci kalandjai

2011.08.18. 21:15 igyliné

Első napok a svájci oviban

Címkék: gyerekek mindennapok ovi svájc

Első nap délután volt ovi. Mindannyian elkísértük a Nagy Óvodást. Amikor "délutános" a gyerek, akkor csak a csoport előkészítősei vannak ott. Volt egy kis közös foglalkozás, bemutatkozós játékkal. A gyerekek egymást szólították, aki a nevét hallotta annak át kellett ugrania egy hullahopp karikán. Volt aki szépen komótosan felállt, éppen fejét lehajtva átlépett a karikán majd visszaült a helyére. Más kisfiú a nevét hallva elfordult mindenkitől, fel sem állt. Fiunk mikor a nevét hallotta halált megvető bátorsággal szembeállt a karika előtt, startra készre feszítette ökleit, majd hatalmas elszántsággal tigrisbukfencet vetett egészen a karika másik oldaláig. A megérkezés pillanatában pedig üdvrivallást hallatott és elesést színlelt. Ezzel azt hiszem tisztességesen bemutatkozott, szavakkal ugyanezt nem lehetett volna ilyen jól kifejezni.

Ezt követően festeni indult a csipet-csapat a kreatív sarokba, ekkor C. néni -akinek megszólítása Frau W.- elköszönt a szülőktől és mondta hogy mikorra és hova menjünk a gyerekért.

Egy órával később odértünk a kijelölt helyre, ahova pár perc múlva megérkeztek az ovisok. Voltak itt már gyakorlott anyukák, hoztak magukkal fényképezőgépet. Sajnos én nem vittem, nem gondoltam hogy a szitu engedi majd a fotózást. Nagy lufikat tartottak a kezükben a gyerekek. Megálltak szép nagy körben, majd Frau W. néni szavára elengedték a lufikat.

Ezzel le is zárult ezeknek a gyerekeknek életük első szakasza. Mától nem anyucival vannak egész nap, megkezdődött önálló éltük. ...legalábbis én így értelmeztem, nekem ezt jelentette ez a szertartás. Lehet hogy én ültem a lufiban :). Azt mondtam a fiamnak, hogy az Ő lufija Magyarország fele ment és biztos látja majd Mama meg a Nagynéni meg az Unokatestvérei és tudni fogják, hogy Ő már óvodás.

Önálló kezdett lenni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a második napról hazafele közölte, hogy K.-val, az iraki kislánnyal szerelmesek lettek és összeházasodtak. Hát ez gyorsan ment. Emelett még festett is aznap meg - "de csak egyszer" - verekedett is. Megintcsak olyan svájcias szokás lehet, hogy az anyukák a bejárati ajtó előtt várják a gyerekeket (így az anyukák nem koszolnak odabennt...), majd azok pontban a kiírt időpontban megjelennek utcai cipőben, kis hátizsákukkal a hátukon. Óvónénit nem is láttam. Kijön a gyerek az ajtón, aztán vagy ott van az anyja vagy nincs. Ezen mondjuk meglepődtem nagyon, eszembe sem volt hogy nem egyenesen az emeletre megyek érte, csoda hogy leindult egyáltalán a lépcsőn. Meg is beszéltük, hogyha anya véletlen késne, nem szabad elindulni egyedül. Anya persze sosem fog késni, de ha bármi lenne...

A harmadik napon szintén délutánra mentünk oviba. Ez már egy olyan nap volt, amilyen várhatóan lesz a többi is: az ajtóban kint lóg egy karton papírból piros karika, aztán pontban 13.30-kor megjelenik Frau W. és átfordítja, zöldre vált a "lámpa", ezzel szabad utat jelez a bemenetelnek. Ekkor mehetnek be az oviba a gyerekek, mentem vele én is segíteni átvenni a benticipőt, jött más anyuka is, lehet ezt idővel el kell hagynunk és egyedül kell mindent csinálnia majd a gyereknek. Lehet, hogy a falusi környezet az oka, de van olyan kisfiú a fiam csoportjában, aki már a második napon egyedül jött és egyedül ment haza az oviból. Anyukája otthon van, tudom, kisbabájuk van, igaz a hazaút nem érintkezik főúttal, de nekem akkor is furcsa ez még. Sokkal előbb engedik a gyerekeket a maguk útján járni.

DAZ (német) óra a jövő héten lesz. Frau W. első nap, a lufi-program után azt mondta, hogy szerinte a fiam értett mindent amit mondott neki, meg szólt, hogy végzett a rajzolással. Becsapós ez a dolog, egyáltalán nem beszél előttünk németül, sőt, kéri hogy fogjam be a fülem ha véletlen szólni akar egy társához. Szerintem az iraki immáron "menyem"-mel is ez lehet a helyzet, ugyanis Herr Igyli egyszer beszélgetett vele a játszótéren és azt mondta, hogy a kislány folyamatosan beszélt hozzá németül. Ehhez képest az első napon míg ott voltak a szülők az iraki anyuka úgy gondolta, hogy fordítani kell a lányának mit mondott az óvónéni.

Kíváncsi vagyok mikor lesz az, hogy fiunk már előttünk is mer németül beszélni, fogalmam sincs mit ért, mennyire érti azt amit mondanak neki. Mindenesetre én nem gondoltam hogy segítenem kellene az oviban, nem csinált semmi olyat, ami miatt közbe kellett volna avatkoznom. 

Az óvónő megszólítása pedig nem a keresztnevén van (a spielgruppeban így volt), hanem asszonynéven, Frau W.. Szerencsére egy gyermek számára is kimondható neve van, nem úgy, mint egy kedves zürichi magyar kisfiú esetében, akinek szintén asszonynéven kell nevezni az óvónénit, csakhogy Frau Schweizerhexelehrerininzürich szintű neve van, és rövidítésre nem adott módot.

(Egyelőre) szerencsésnek mondhatom magunkat az ovival kapcsolatban, maradjon is így! :)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyli.blog.hu/api/trackback/id/tr73160440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szia!
Nagyon tetszik az oldalatok,sok jó dologról írtok!:)
3hete jöttem át ausztriából dolgozni.
Én úgy ahogy beszélem a németet,de a család a magyaron kívül semmit.
A gyerkőcök 2és5 évesek és tervezzük hogy kijönnének.
Ha nem probléma,elárulnád hol ez a szuper ovi?
Én Zürich közelében vagyok,így errefelé keresgélnénk német nyelv tanulási lehetőségeket.
Válaszod előre is köszönöm!
Lelkesen várjuk a további storykat!:)
@alexmíra:

Szia!

Köszönjük hozzászólásod! Szuperovi, hááát, ismerünk olyat aki a szomszédos kisvárosba viszi a gyerekét "mert az jobb" :). Eddig csak olyan magyarokkal találkoztunk, ahol az ovis gyermeknek volt külön német órája az oviban, utána még nem néztünk, de szerintem DAZ van minden oviban. Nyelviskolánk linkjét elküldöm e-mailban. Még Mukisingen-re járunk, hamarosan írok róla, ott svájci gyermekdalokat tanulunk, onnan is tudnak tanulni a gyerekek (meg persze az anyukák :) ), 2 és 5 éves gyerekkel ideális program :)!
Szioka!!!hát elöször is örülök, hogy találkoztunk az üzletben:) !!!nagyon szuper ez az oldal, tetszik nekem!!!!a facebookon nem találtalak meg, de remélem te megtalálsz!!!azt se tudom mit kérdezzek tőled, mert ah, látom te mindenre választ tudsz adni!!!:) aminek csak örülni lehet!!!!az én legnagyobb problémám az , hogy nem beszélem a nyelvet, próbálkozom de azért nem olyan könnyű:( most nagy szükségem lenne rá, mivel a korházba lesz mondanivaló és beszélgetnivaló:)már nincs sok hátra, csak 3 hét :))) igaz már nagyon várom, hogy túl legyek rajta és foghassam a kezembe a kicsi babokámat!!puszillak és ha van időd irj és jelölj be a facebookon Domokos Monika!!!
@domokos.m: Szia! FB-re írtam, remélem valóban neked :).
Szia!
Már egy ideje olvasom a blogot, mert mi is szeretnénk kimenni Svájcba dolgozni. Látom, hogy mindenki kérdésére tudsz válaszolni, remélem nekünk is tudsz segíteni! Azt szeretném kérdezni, hogy ti hogy mentetek ki, munkaerőközvetítőn keresztül vagy esetleg másképpen! A választ nagyon megköszönném, mert nemigen tudjuk, hogy hogyan kezdjünk neki. Leírom az e-mail címem: hbarbi0@gmail.com.
További Szép Napot nektek! :)
Szia!

Segítséget szeretnék kérni.A férjem tavaly szeptember óta Svájcban dolgozik,először temporerként,majd február óta talált egy cégnél állást.Van egy kislányunk,aki május végén lesz 5 éves.Nagyon szeretnénk mi is apa után menni és együtt Svájcban éldegélni.Ő most Hermetscwil bei Bremgartenben lakik,ideiglenesen egy Gasthausban.Ha esetleg tudnál segíteni lakás keresésben,ahol persze ovi is van,nagyon megköszönném.Persze még nagyon sok információra szükségem lenne,mert nem egyszerű így a helyzet.A férjem és én beszélünk egy kicsit németül,a kicsi lányka semmit.Ha esetleg van időd,akkor légyszíves írj egy e-mailt.E-mail címem:anika78@citromail.hu.Nagyon szépen köszönöm.
@aniko78: Kedves Anikó, köszönjük szépen hozzászólásod, e-mailban válaszoltam.
süti beállítások módosítása