HTML

Linkek

Friss topikok

  • ciel: akkor ez a "költse gyógyszerre" tipikus esete? (2017.11.28. 11:12) Svájci kedvezmények
  • domar: @igyli: Köszönöm a teljeskörű tájékoztatást:) (2015.07.23. 12:12) Kisokos
  • igyli: @domar: írtam gyorsan egy kis összefoglaló posztot: igyli.blog.hu/2015/07/22/kisokos_312 (2015.07.22. 14:32) Német, mint második nyelv
  • rosal: őszintén nem is vártam más eredményt. Aki műfordítja a locsolóverset, annak minimum 5.5 a németje.... (2015.02.15. 18:02) Az első érdemjegy
  • csimar: Nem tudom ki a nagyobb HŐS!? Pici Igyli, hogy ilyen ügyesen megoldotta ezt a helyzetet vagy Ti, h... (2015.01.16. 12:55) Mélyponton

igyliék svájci kalandjai

2011.07.17. 14:14 igyliné

Túrós pogácsa Svájcban

Címkék: mindennapok torna recept svájc sütés

Svájcban azért nehéz túróspogit sütni, mert nincs túró és a vajuk is más (tejből is a 3,5-ös zsirtartalmú a "normál", így a vajuk sem éppen az a zsírszegény eledel). Rajtam ez az apróság nem foghat ki, megtaláltam a módját, hogy a finom magyar túrós pogácsára emlékeztető falatkákat rágcsáljon a családom.

Hozzávalók:

  • 200g Hüttekäse 
  • 200g liszt (200g-220g)
  • 100g vaj ("Die Butter"-t szoktam venni)
  • 1 teáskanál só
  • A tetejére: 1 tojás és napraforgómag vagy reszelt sajt (vagy tökmag, só, köménymag, szezámmag)

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. A liszt mennyisége azért nem egyértelmű, mert függ a hüttekäse nedvességétől, a nem egészen frissnek több a leve, és akkor több lisztet vesz fel. Ha nem ragad a kézhez akkor jó. A kész tésztát egy órányira berakjuk a hűtőbe. Ezután 1-1,5 cm vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk (én 2cm-es átmérőjű pogikat csinálok). A mérete nem fog változni a pogiknak, kis távolságokra is tehetjük a sütőbe. A tetejére rákenjük az összekevert tojást, majd megszórjuk sajttal vagy magvakkal (ami van éppen otthon, azzal :) ).

Megjegyzés: a hűtőben eltöltött 1 órával kapcsolatban annyit mondanék, hogy este szoktam megcsinálni a tésztát és reggel szaggatom ki, így friss reggelit kap a család (avagy hogyan ússzuk meg a korai bolti járatot...)
Az összekevert tojás a tetéjén pedig: az se baj, ha valamiből kimaradt tojásfehérjét vagy sárgáját kenjük rá, nem fontos mindkét összetevője.

Most jöjjön a sztori, amiért fontos nekem ez a pogi.

Mukitorna utolsó előtti alkalmával piknikezni ment a csipet-csapat. Sütnöm kellett, 3 anyuka kapta ezt a feladatot, a többiek más-mást csináltak. Mondanom se kell, hogy 2 hétig gyakorlatilag sütipróbákat tartottam, az összes létező internetes receptkönyvet végigsütöttem. Valamiért a pogácsát tartottam praktikusnak: a gyerekek rohangálnak a játszótéren, felkapnak futtában egy sütit ... krémes nem lehet, mert meleg van, csokidarabos nem praktikus, mert nem illik a fene-tisztaságba egy koszos gyerekhad = pogácsa :). Szotyival és szezámmaggal szórtam be.

ÉÉÉÉÉSSSS: éljen-éljen volt nagy siker, úgyhogy megvolt a visszajelzés, még receptet is kértek!!! ...na, Herr Igylinek a munkahelyén várhatják, hogy szenvedjek megint kelttésztás finomsággal, meg hogy 5-kor keljek hogy frissiben csócsálják el 5 perc alatt az amúgy 3 óra munkával készített csokis kalácsom...

Utolsó mukitornán pedig Ifj. Igylinek szülinapja volt, ajándékként a többieknek (mert itt is az ünnepelt visz ajándékot) a gyerekek egy natúr fa ablakdíszt (amit kifesthetnek - ha rájönnek hogy azért van :)...), az anyukák pedig egy natúr fa virágszálat és ezt a pogi receptet kapták ajándékba. 

Szép élmény volt ...te jó ég integrálódunk :)!!!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyli.blog.hu/api/trackback/id/tr263074293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása