Svájciak vasárnapi eledele a zopf. Külsőre azonos a magyar fonott kaláccsal, csak ez sós. Egyszer már elkészítettem.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt (svájcban van kimondottan Zopf-liszt, én azt használtam, de bármilyen fehér liszt jó)
- 1 evőkanál só
- 20-30g élesztő (én két csomag szárazélesztővel csináltam)
- 1 teáskanál cukor
- 125g vaj
- 6.5-7dl tej
- 1 tojás sárgája
Elkészítés:
- Egy deci tejben fel kel futtatni az élesztőt a cukorral együtt
- A lisztet, sót, vajat és a maradék tejet összegyúrjuk, majd utána hozzágyúrjuk az élesztőt is
- Kelesztés addig, míg kétszeresére nő (jó esetben :))
- Miután megkelt, négy részre osztjuk és négyes fonással befonjuk (Én sokáig vesződtem vele, de nekem végül háromfonatos lett. Az eredeti négy fonatú)
- Ezután bekenjük vízzel a tetejét, és 45 percig pihentetjük a tepsiben (sütőpapír lehet alatta)
- Közben előmelegítjük a sütőt, légkeveréssel 200 fok jó neki.
- Sütőbe rakás előtt, bekenjük a tojás sárgájával
- 45-50 percig sütjük
Azért szeretem ezt a zopf receptet, mert ezzel jöttem rá, hogy minden kelt tésztát vízzel meg kell kenni és úgy pihenteti, így szép marad a teteje, és nem töredezik rommá.