HTML

Linkek

Friss topikok

  • ciel: akkor ez a "költse gyógyszerre" tipikus esete? (2017.11.28. 11:12) Svájci kedvezmények
  • domar: @igyli: Köszönöm a teljeskörű tájékoztatást:) (2015.07.23. 12:12) Kisokos
  • igyli: @domar: írtam gyorsan egy kis összefoglaló posztot: igyli.blog.hu/2015/07/22/kisokos_312 (2015.07.22. 14:32) Német, mint második nyelv
  • rosal: őszintén nem is vártam más eredményt. Aki műfordítja a locsolóverset, annak minimum 5.5 a németje.... (2015.02.15. 18:02) Az első érdemjegy
  • csimar: Nem tudom ki a nagyobb HŐS!? Pici Igyli, hogy ilyen ügyesen megoldotta ezt a helyzetet vagy Ti, h... (2015.01.16. 12:55) Mélyponton

igyliék svájci kalandjai

2010.01.07. 22:54 igyli

Egészségügy itt - a New York Times szerint

Címkék: egészségügy

Itt egy jó kis cikk, hogy a The New York Times szerint milyen nagy királyság is az itteni egészségügyi rendszer.

Érdekes módon azon picit sem akadnak ki, hogy az átlagos egyéni hozzájárulás (azaz önrész) évente 1350 dollár. A biztosítási díjon felül, természetesen, ami a cikk szerint akár 13600 dollár is lehet egy négytagú családnak. Azért ennyiből már lehet jó, ez majdnem 3 millió Forint befizetés, egyetlen családtól!

A másik érdekes dolog a cikkben, hogy az amerikai társukhoz képest milyen "rosszul" keresnek az itteni orvosok, mivel egy itteni specialista (hogy miben?) csak 2.7-szeresét keresi az itteni átlagkeresetnek, míg az amerikai kollégája 5.6-szorosát az ottani átlagkeresetnek. Amúgy tényleg, a 2.7-es szorzó nem nagy, sőt megdöbbentően kicsi (nem is tudom elhiggyem-e), kíváncsi lennék a magyar értékre (na nem a hivatalos fizetéssel, hanem a ténylegesen zsebbe kerülő összeggel). Viszont azért érdekes volna tudni az amerikai és a svájci átlagkeresetet is, mert lehet, hogy a svájci magasabb...

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyli.blog.hu/api/trackback/id/tr721655565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.helikonportal.net/blog/paraszolvencia-3

Itt azt írják, hogy az USÁban és Németországban az orvosi jövedelem az átlag négyszerese, Fr és Dánia 2-3x, nálunk másfél. Ehhez adódik a hálapénz, ami szerintük nálunk a normál fizetés legalább másfélszerese, tehát így ha jól számolom egy orvos kb 4x annyit keres, mint az átlag.
Mindenesetre ha az átlagorvos kevesebbet keres, mint az USÁban, a sürgősségi ellátásokra is ritkábban van szükség, a rendszer többi része meg úgy kb hasonló, akkor hogyan lehet a közvetlen befizetés (önrész) ennyivel magasabb?
Magyarországon az átlag négyszerese néhány szakterületre igaz lehet, de pl. a sebészek vagy nőgyógyászok tuti minimum tízszeresével számolhatnak, szerintem (legalábbis nőgyógyásznál a szokásos "tarifákból" számolva ez elég simán elérhetőnek tűnik). Gondolom ez is probléma, hogy egyik területen ennyi, a másikon meg annyi, holott felelősségben nem feltétlen pont így van.

Másrészt, azért nem csak az orvost kell fizetni azokból a költségekből, hanem gondolom a full személyzetet, ellátást, és itt nincsenek akkora különbségek, tehát az ápolónők is egész tisztességes pénzt kapnak, és akkor még nem beszéltünk pl. az egyéb kiszolgálószemélyzetről, és egyebekről (pl. étkeztetés költségei is minimum duplája az amcsinak, szerintem).
Hát igen, ez a mentőorvos és a nőgyógyász átlaga a nagy össznépi átlaghoz képest :)
süti beállítások módosítása