Pár hete a Bűvös Szakácson olvastunk erről a sajtról: a sajt, mely a hidegből érkezik, és el is határoztuk, hogy kipróbáljuk, ha már úgyis erre tengődünk...
Azóta nézegettük a boltokban ha éppen arra jártunk, de nem láttuk, míg ma az Aldiban(!) megtaláltuk a svájci készítésű változatot. Kilója 30 frank, nem is olyan vészes. Az ízléses fadobozon belül teljesen légmentesre zárt fóliában volt, számámra ez arra utalt, hogy nagy szaglószerv-gyilkos lehet odabenn (az utolsó sajt amit hasonló légmentesen visszazárható csomagolásban vettünk Párizsban, az elég brutális volt, jó, hogy nem ő evett meg minket...).
Titokban arra gondoltam, ez jó móka lesz, lefényképezzük, megkóstoljuk, kidobjuk.
Aztán jött a meglepetés! Egyáltalán nem! Azt hiszem, ez az egyik legfinomabb sajt, amit eddig ettem. Büdösnek büdös egy kicsit, de nem vészes. Viszont nagyon krémes, nagyon lágy, nagyon picit sós, és ami miatt én sokszor visszafogott vagyok a sajtokkal, azaz van egy markáns vagy éppen keserű utóize, abból ebben egyszerűen semmi nincs. Ez igaz a penészrétegre is, aminek tényleg kicsit fenyőfaillat-íze van, de semmi kesernyésség. Szuper!
Ha marad még, akkor hétvégén kipróbáljuk a Bűvös Szakácsos burgonyával átsütött receptet is, bár az is könnyen előfordulhat, hogy nem éli túl a reggelit...