Hozzávalók:
- 3-4 pucolt, vékonyabb szeletekre vágott alma
- 1 csomag vajastészta (Kuchenteig) vagy leveles tészta ...de a vajas az igazi :)
- kis zsemlemorzsa
A krémhez:
- 1 tojás
- 2 dl tej
- 1 dl tejszín
- 1-2 evőkanál liszt
- 3 evőkanál cukor
Elkészítése:
Egy tepsit (az enyém kör alakú, 28 cm átmérőjű, 2 cm magas) kivajazunk és zsemlemorzsával megszórjuk. Beletesszük a készen vett tésztát (ügyesebbek, rendesebb házasszonykák maguk is készíthetnek vajastésztát vagy leveles tésztát, de ameddig meg is lehet venni készen, addig én neki nem állok, az tuti.) Az eredeti recept szerint kicsit böködjük meg a tésztát villával. Nos, ezt én mindig elfelejtem...
A tésztát szépre igazítjuk a tepsi szélén. Belerakjuk az almát, mindenhova jusson. Majd a tojást, cukrot, lisztet, tejet, tejszínt csomómentesre elkeverjük egy edényben (én lisztből 2 evőkanállal szoktam rakni), majd beleüntjük a tepsibe, az almára. Sütőben 180 fokon, légkeverésen kb. 25 percig sütjük. Még melegen tálaljuk.
Azért szeretem, mert egyszerű és finom. Az ebéd elején elkészítem, ebéd alatt sül, majd desszertként kínálom. A maradék tésztából pedig kukacot gyúrhatnak a gyerekek :).
Az eredeti recept azt írja, hogy "mindegy milyen alma, csak ne savanyú legyen". Nos, mondanom se kell, hogy a férjemnek a legsavanyúbb nyári almából ízlett a legjobban :).