HTML

Linkek

Friss topikok

  • ciel: akkor ez a "költse gyógyszerre" tipikus esete? (2017.11.28. 11:12) Svájci kedvezmények
  • domar: @igyli: Köszönöm a teljeskörű tájékoztatást:) (2015.07.23. 12:12) Kisokos
  • igyli: @domar: írtam gyorsan egy kis összefoglaló posztot: igyli.blog.hu/2015/07/22/kisokos_312 (2015.07.22. 14:32) Német, mint második nyelv
  • rosal: őszintén nem is vártam más eredményt. Aki műfordítja a locsolóverset, annak minimum 5.5 a németje.... (2015.02.15. 18:02) Az első érdemjegy
  • csimar: Nem tudom ki a nagyobb HŐS!? Pici Igyli, hogy ilyen ügyesen megoldotta ezt a helyzetet vagy Ti, h... (2015.01.16. 12:55) Mélyponton

igyliék svájci kalandjai

2015.06.22. 15:13 igyli

A villanyóra visszavág

Címkék: svájc villany villanyszerelő hibakeresés

Csak nem sikerült ilyen hirtelen lezárni ezt a villanyóra ügyet.
Illetve, ami az órákat illeti, igen, de van másik!

Mivel ez itt Svájc, nem csak úgy durrbelebumm zajlanak a dolgok. Átalakítás után ugyanis a kedves villanyszerelőnek készítenie kell egy "Installationsanzeige" nevű dokumentumot, és ennek része az is, hogy leellenőrizze, hogy a hálózat megfelel-e mindenféle előírásnak.

Ennek megfelelően mikor múlt héten visszajött a plombával, még megmérte a ház elektromos hálózatának szigetelési ellenállását, és ott aztán a mi jó kis házikónk azt mondta, hogy kaputt. A teszt nagyjából annyiból áll, hogy (miután kihúzunk minden érzékeny(ebb) fogyasztót) 500V-tal megküldik a nulla és a föld vezetékeket a bemeneti oldalon, és közben megmérik a kettő közötti ellenállást. Az alsó határ 0.5 megohm, ezzel szemben a mért érték úgy 0.15 megohm körül volt. Mivel én nem voltam otthon, felhívott, hogy van egy kis bibi, és holnap még visszajönne, hogy aztán ott körökre szűkítve megkeresse a hiba okát.

Aki egy kicsit is foglalkozott már bármilyen területen hibakereséssel, az sejtheti, hogy ez bizony jó móka lehet. Másnap, miközben méricskélt, mesélt egy történetet, amikor is egy hasonló esetben két nap után találták meg a konyhaszekrény részleges lebontása után a hibás konnektort, picit elégett kábelekkel. Képzelhetitek, mennyire fel voltam dobva :))

Szerencsére nálunk ennyire nem durvult el a helyzet, kb. egy óra alatt kiderítettük, hogy a pincében levő átemelő búvárszivattyú a ludas - a pincénk ugyanis a csatornacsatlakozás szintje alatt van, így a mosogatógép, és az itt lévő kézmosó egy kis aknába csatlakozik, amiből az említett szivattyú ügyeskedi fel a szennyvizet a csatornavezetékbe...

Hát így esett, hogy szombaton, míg Frau Igyli koncertezett, én három gyerekkel a helyi barkácsáruházban szivattyút és csöveket válogattam, a vasárnap délelőttöt pedig ezek beszerelésével töltöttem el igen tartalmasan, Frau Igyli pedig egy próbamosással segítette az új berendezés tesztelését.

Az eredmény nem maradt el: a ma reggeli mérés szerint a szigetelési ellenállásunk szárnyra kapott, 13 megohmmal ugrotta meg a tesztet, és most már tényleg csak az van hátra, hogy összeszorított fogakkal várjuk a számlát mindezekről. Mondjuk ez az az eset, amikor tényleg jó, hogy kiderült a bibi, és nem felesleges lehúzásról van szó.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyli.blog.hu/api/trackback/id/tr327564884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása